در گذر تاریخ

در گذر تاریخ

مصطفی کمال پاشا، نظامی و دولت‌مرد و بنیان‌گذار جمهوری ترکیه بود که استعداد شگرفی در امور نظامی داشت. او از طرفداران سکولاریسم و ناسیونالیسم بود.
در سال ۱۹۲۳ میلادی نام خانوادگی «آتاترک» به‌معنای «پدر ترک‌ها» توسط مجلس ترکیه به وی اهدا گردید.
در پایان جنگ جهانی اول، مردم ترکیه از بی‌کفایتی خلیفه محمد ششم و نظام عثمانی به‌تنگ آمده‌ بودند و آتاترک رهبری خیزش علیه خلافت و امپراتوری عثمانی را برعهده گرفت. در سال ۱۹۲۳ ترکیه مدرن با نظام جمهوری توسط ملی‌گرایان و گروه‌های مبارزه علیه اشغال برپا شد. آتاترک از آن تاریخ تا زمان مرگش در سال ۱۹۳۸، رئیس‌جمهور ترکیه بود.
او یک دولت جمهوری جدید مبتنی بر ملی‌گرایی (حاکمیت ملت) ایجاد کرد. از کارهای دیگر او می‌توان به مبارزه در برابر روحانیون مبارز، کشف حجاب، اصلاح لباس، ترویج ملی‌گرایی ترک، جدا کردن دین از سیاست، قانونی کردن حق رأی زنان، تغییر خط عربی زبان ترکی به خط لاتین و ایجاد بانک‌های ملی و صنایع ملی اشاره کرد.
کمال آتاتورک روز ۱۰ نوامبر سال ۱۹۳۸ میلادی در سن ۵۷ سالگی در ساعت ۹:۰۵ صبح بر اثر بیماری کبدی درگذشت. پیکر او سه شبانه روز برای آخرین وداع با مردم در کاخ دُلما باهچا ماند و انبوه جمعیت عزادار، دسته دسته به او ادای احترام کردند.
کمال آتاترک، مردی باهوش و سیاستمداری وطن‌پرست بود که توانست ملت ترک را از دوران تاریک امپراتوری فاسد عثمانی نجات دهد و آنها را از خاکستر باقیمانده از یک تمدن روبه زوال، دوباره به اوج برساند.

آدرس کانال: https://t.me/radiocy
اینستاگرام: instagram.com/radiocyp

جیهان آرا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بسته است
دکمه بازگشت به بالا