در گذر تاریخ

صادق هدایت در ۲۸ بهمن ۱۲۸۱ در تهران متولد شد. دوره دبیرستان را در ۱۳۰۳ به پایان برد و یک سال بعد به قصد ادامه تحصیل به بلژیک رفت اما ذوق ادبی او را از ادامه تحصیل در رشته مهندسی بازداشت.
سال بعد به فرانسه رفت و تا ۱۳۰۸ در آنجا ماند. در همین سالهای جوانی به قصد خودکشی خود را به رود “سن” انداخت اما ماهیگیری نجاتش داد و هدایت بعدا شرح این واقعه را در داستان “زنده به گور” نوشت و آن را “یادداشتهای یک دیوانه” نام نهاد.
سال بعد از این رویداد به تهران بازگشت و به تالیف و تصنیف آثارش، که در فرانسه آغاز کرده بود، ادامه داد.
هدایت از پیشگامان داستاننویسی نوین ایران است و بسیاری از محققان رمانِ «بوف کور» او را مشهورترین و درخشانترین اثر ادبیات داستانی معاصر ایران میدانند. به گفته خود صادق هدایت اولین آشناییاش با ادبیات جهان در مدرسه سنلویی، مدرسه فرانسویها، بود که به کشیش آن مدرسه درس فارسی میداد و کشیش هم او را با ادبیات جهان آشنا میکرد.
حجم آثار و مقالات نوشته شده درباره نوشتهها، زندگی و خودکشی صادق هدایت گواه تأثیر ژرف او بر جریان روشنفکری ایران است. شمار بسیاری از سخنوران ایرانی نسلهای بعدی، از غلامحسین ساعدی و هوشنگ گلشیری و بهرام بیضایی تا رضا قاسمی و عباس معروفی و دیگران، هر یک به نوعی کمتر یا بیشتر تحتتاثیر کار و زندگی هدایت واقع شدهاند.
او در ۱۹ فروردین۱۳۳۰ در ۴۸ سالگی در آپارتمانی اجارهای در پاریس، با گاز به زندگی خودش پایان داد.
آدرس کانال: https://t.me/radiocy
اینستاگرام: instagram.com/radiocyp